Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Titano

Olaszország, San Marino, Látnivalók

Titano

San Marino, Olaszország, Látnivalók
  • Cím: Via Simone delle Penne 47890

A kis köztársaság fennmaradásának első néhány száz évében ezek biztosították San Marino függetlenségét. Nincsenek pontos adatok arra vonatkozóan, mikor épült a hegy legészakibb részén az első erősség a Rocca, vagy más néven Guaita, de a ma álló épületek egy része már megvolt a XI. században.

A dokumentumok szerint többször is átalakították, utolsó jelentősebb átépítésére 1625-ben került sor. Amikor a várfal pereméről letekintünk, akkor láthatjuk San Marino mai lakosainak ősei milyen gonddal és megfontoltsággal építették fel védvárukat. A bástyák egyik oldalon meredek sziklafalra épültek. A kb. 200 méteres mélységből az ellenség sohasem közelíthette volna meg a Guaita falait. A lankásabb oldalon védelmet a város falai, azok bástyái jelentettek. A védőfalak rendszere is kettős, külső és belső, saroktornyokkal, bástyákkal megerősítve. A lőrések úgy vannak elhelyezve, hogy azokról valamennyi megközelítési útvonalat tűz alatt lehetett tartani.

A Rocca-Guaita látogatói csodálatos kilátást élvezhetnek a bástyákról. Beláthatunk a város utcáiba, gyönyörködhetünk az Adria kékségében, a hegyek zöldjében.

A legmagasabban álló erődnek is két neve van: Cesta vagy Fratta. A Guaiatától gondosan karbantartott, szép erdei út vezet a Frattához. Ez a boszorkányok ösvénye. A néphit szerint valaha boszorkányok kergetőztek a meredek sziklatetőn, ma turisták ezrei közlekednek az ösvényen. A Fratta a Titato-hegy legmagasabb pontján épült, magassága 755 méter. Az erődöt a XIII. században építették, teljesen a XIV. század végére készült el. A XVI. századig védvárként szolgált, majd átmenetileg ezt is börtönné alakították át egy időre. Ezt a várat is kettős falrendszer védi. Belső vára nagyobb, mint a Guaitáé.

A fegyvermúzeumot 1956-ban nyitották meg. Gyűjteménye nagyon gazdag, a XI. századtól a XIX. századig terjedő anyagot mutat be. A vár belső teraszáról gyönyörű kilátásban lehet részünk.

Szintén egy szép ösvényen juthatunk el a harmadik, magányosan álló torony, a Montale felé. Ez nem kiépített vár, csupán őrtorony. Feladata is más volt, elsősorban a közeli várnak a Fiorentiónak a figyelése. 1320-ban fallal kapcsolták össze a másik két erőddel, hogy biztonságban legyen megközelíthető. A fal évszázadok alatt elpusztult, ma csak maradványai láthatók. A Montale ma középkori formájában áll a látogatók előtt. Belsejében kútszerű, nyolc méter mély üreg van. A legszigorúbban őrzött rabokat tartották ebben a börtönben.
A három vár évszázadokon át lehetővé tette, hogy a köztársaság megőrizze függetlenségét.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek.


Titano
San Marino, Olaszország
Copyright: I-DAVE   Forrás: flickr

San Marinoi Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!