Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Szent Leo-tér

Szent Leo-tér

Olaszország, San Marino

A Cantone di San Leo egy kerek tér, melynek egyik oldala szinte bele van vájva a sziklába, másik oldala bástyaszerűen emelkedik a meredek part fölé.

Tovább olvasom

Piazza della Libertá

Piazza della Libertá

Olaszország, San Marino

San Marino központja a Szabadság-tér. A tér helyi beceneve Pianello. Ide minden turista eljut.

Tovább olvasom

Via Antonio Orafo

Via Antonio Orafo

Olaszország, San Marino

A Szent Ferenc-kolostor melletti keskeny utcácska. Jellegzetes, a lépcsősen emelkedő óváros épületeinek nagyrésze hasonló, helyi kövekből, téglából összerótt, piros cseréptetős házak, faragott kődíszítéssel, loggiákkal, árkádokkal.

Tovább olvasom

Borgo Maggiore fegyver-, bélyeg- és a Garibaldi Múzeum

Borgo Maggiore fegyver-, bélyeg- és a Garibaldi Múzeum

Olaszország, San Marino

Borgo Maggioréban találjuk a fegyver-, a bélyeg és a Garibaldi Múzeumot is.

Tovább olvasom

San Marino bazilika

San Marino bazilika

Olaszország, San Marino

A Via Bellucci vezet San Marino temploma felé, amelyet a védszentnek, Marinónak szenteltek. A legenda szerint már a szent is ezen a helyen emelt kis kápolnát.

Tovább olvasom

Milyen város San Marino?

San Marino a világ legrégibb, ma is fennálló köztársasága, Európa 3. legkisebb állama. Lakossága 28 400 fő. A Titano-hegy tetején és annak tövében meghúzódó kicsiny köztársaság joggal büszke múltjára. Az államot a IV. században alapították. San Marino csaknem 1700 éve ragaszkodik függetlenségéhez.

San Marino a turizmus jó néhány kedvelt nemzetközi útvonala közelében fekszik, s alig néhány kilométerre az Adriai-tenger partjának növekvő, hazánkban is kedvelt üdülőközpontjától.

San Marino területe picivel több, mint 60 négyzetkilométer. Kilenc kis települése van, nyolc kis falu és fővárosa San Marino. A főváros a 750 méter magas hely, a Monte Titano tetején helyezkedik el. Nevét egy dalmát kőfaragóról Marinoról kapta, aki a Titano-hegyen élt szent életet. Marino halála után a hegycsúcson kis keresztény közösség alakult ki és a dokumentumok tanúsága szerint gyorsan fejlődött. 1244 decemberéből származik San Marino első írásos köztársasági alkotmánya.

A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés. A századok során a környékbeli területek urai többször is megpróbálták elfoglalni az önálló állam területét. Lakói azonban a legtöbb esetben meg tudták védeni. Csak 1739-ben sikerült bevennie a várost a pápa nevében Alberoni legátusnak, de a lázadás hatására XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította az államot.

Napoléon 1797-ben felajánlotta az országnak területe bővítését, azonban az ország lakossága ezt visszautasította. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is nyomatékosította.

Az olasz szabadságharcos, Giuseppe Garibaldi itt talált menedéket 1849-ben.
Időközben átalakult az állam politikai rendszere, a Népgyűlés helyett megalakult a Nagy Tanács, amely 60 tagból állt és áll ma is. Az államnak két államfője van, őket félévenként választja meg a nagytanács.
San Marinóban működött a világ egyik legelső demokratikusan választott kommunista kormánya 1945-től 1957-ig. San Marino az Európa Tanács tagja lett 1988-ban, de nem tagja az Európai Uniónak.

San Marino Galériák

Szent Ferenc templom
San Marino, Olaszország Látnivalók
Hotel Rossi***
San Marino, Olaszország Szállás
Piada
San Marino, Olaszország Vendéglátás
Szabadság-tér
San Marino, Olaszország Vásárlás
Szent Leo-tér
San Marino, Olaszország Szabadidő
Teatro Titano
San Marino, Olaszország Szórakozás

Oslo

Oslo

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro